Projekt 1
Tytuł projektu: „Potencjał wody” – reorientacja działalności w obwodach rybackich w Pestkownicy poprzez innowacyjne rozwijanie łańcucha wartości produktów akwakultury.
Celem projektu jest poprawa warunków pracy na obwodach rybackich i zakup dodatkowego wyposażenia.
Celem operacji jest poprawa warunków pracy na obwodach rybackich i zakupu dodatkowe wyposażenie techniczne dla działalności rybackiej, poprawa dostępności łowisk dla wędkarzy, innowacyjne rozwiązania dla gości korzystających z możliwości wędkowania w zbiorniku typu „wpuść i złów”, rozszerzenie akwakultury o nowe gatunki, podnoszenie wartości produktów lokalnej gospodarki rybackiej poprzez rozszerzenie oferty gastronomicznej i handlowej opartej na produktach lokalnej gospodarki rybackiej, wprowadzenie warsztatów kulinarnych z produktami akwakultury, promowanie spożywania produktów z ryb.
W ramach projektu wykonano prace ziemne nad akwenami, co ułatwia korzystania z łowisk. Kupiono sprzęt do nadzoru nad łowiskami a na jeziorze zainstalowano system napowietrzania jeziora.
Wsparcie na projekt w ramach Programu „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020.
Projekt 2
Tytuł projektu: Modernizacja bazy noclegowej, turystycznej i gastronomicznej nad wodami w Pestkownicy
Celem projektu jest budowa budynku „sauna”,w którym są dwa gabinety do prowadzenia zabiegów z dziedziny medycyny naturalnej a także sala dydaktyczna umożliwiająca prowadzenie prelekcji o temtyce ekologii, zdrowego życia, ochrony przyrody ze szczególnym uwzględnieniem walorów turystycznych i zdrowotnych obszarów Pestkownicy, tj. lasy (silwoterapia), jezioro z pokładami borowiny.
Operacja dotyczy wykorzystania potencjału naturalnego, znajdującego się w Pestkownicy oraz najbliższej okolicy dla rozwoju i uatrakcyjnienia obiektu w Pestkownicy dla ruchu turystycznego a także promo-wania ekoturystyki i form medycyny naturalnej, możliwych do realizacji w Pestkownicy. Jest komplementarna i stanowi uzupełnienie oraz rozszerzenie atrakcyjności kompleksu tury-stycznego w Pestkownicy. Zakres rzeczowy operacji jest komplementarny w stosunku do istniejącego wyposażenia – planowana sala szkoleniowo-dydaktyczna umożliwi prowadzenie spotkań dla grup powyżej 40 osób (pełne wykorzystanie posiadanej bazy noclegowej). Planowana budowa pieca i wędzarni są komplementarne w stosunku do istniejącej bazy gastronomicznej. Pole biwakowe – komplementarne w odniesieniu do posiadanej bazy noclegowej – oferta dla osób szukających tańszych noclegów. Gabinety masażu i rehabilitacyjne umożliwi prowadzenie terapii naturalnej w oparciu o zasoby naturalne (lasy – forest bathing, jezioro – kąpiele borowinowe). Stanowiska do ładowania samochodów elektrycznych – jest oczekiwanym uzupełnieniem oferty – dla turystów podróżujących samochodami elektrycznymi
Wsparcie na projekt w ramach Programu „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020.
Projekt 3
Tytuł projektu: Rozwój działalności gastronomicznej opartej o produkty lokalne, w tym produkty gospodarki rybackiej poprzez stworzenie efektywnego sposobu transportu produktów w warunkach chłodniczych.
Celem realizacji operacji jest rozwój łańcucha dostaw produktów rybactwa poprzez stworzenie efektywnego sposobu transportu produktów w warunkach chłodniczych oraz utrzymanie jednego miejsca pracy w sektorze rybackim. Realizacja projektu przyczyni się do wzmocnienia potencjału sektora rybackiego na obszarze NGR.
W ramach projektu kupiono samochód dostawczy z zabudową izotermiczną.
Wsparcie na projekt w ramach Programu „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020.